Еврокомисари инспектират община Бургас как усвоява фондове От страна на ЕК за първи път града ще посети зам.-ръководителят на отдела за България към Генерална дирекция "Регионална политика" Карстен Расмусен. Управляващият орган по ОПРР ще бъде представен от Лиляна Павлова, зам.-министър от МРРБ.

Основен акцент в рамките на двудневната среща ще бъде представянето на вече завършеното проектно предложение на Община Бургас за модернизация на градския транспорт. С него Бургас ще кандидаства за безвъзмездно финасиране по ОП "Регионално развитие" за сума, възлизаща на 67 милиона евро. В началото на 2009 г. Бургас беше избран за пилотен град измежду  всички останали големи градове в България и получи консултантска помощ по програма "Джаспърс" за цялостната предпроектна подготовка, включваща проучвания, събиране на информация и изготвяне на апликационен формуляр. Презентацията на проекта пред представителите на ЕК и Управляващия орган за България е изключително важна за Община Бургас, тъй като именно това са двете институции, които ще оценяват проектното предложение, след официалното му подаване.

Проектът за интегриран градски транспорт на Бургас ще бъде представен в присъствието и на представители на шест големи  български общини – София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Плевен. На пет от тях им предстои скорошно разработване на подобни проекти. Идеята е те да се запознаят с опита на бургаската общинска администрация, който да им помогне при предстоящата им работа. За да споделят основните предизвикателства, с които са се срещнали по време на работата си в Бургас, на срещата ще присъстват и представители на програмата "Джаспърс" - Джери Мускат (старши координатор) и Жан Франсоа Биро (експерт по транспорта).

В рамките на двудневното си посещение в Бургас, представителите на ЕК, МРРБ, ЦКЗ ще посетят лично местата в Бургас, където се изпълняват проекти по ОП "Регионално развитие", за да се запознаят с техния напредък.

Среща в Бургас се осъществява с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие и ОП "Техническа помощ" 2007-2013. Тя се организира съвместно от Община Бургас, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Централното координационно звено за управление на структурните фондове в България.