Bel

Bel

Фериботът в Белослав излиза на печалба

задълженията на плавателния съд са били на стойност 565 000 лева. От тях 360 000 за неплатени горива, 120 000 за неизплатени заплати на екипажите, а останалата част от сумата e за докове и ремонти. 

По думите на Петров при направените изчисления един курс на ферибота струва около 32 лева. "Четири години не е променян този стандарт и той излиза на 35 лева. В тази връзка направих среща с министър Дянков и го запознах със ситуацията и недостига на средства.
Беше обещано, че разходите ще бъдат разпределени между държавата и общината, за съжаление това не се случи. Започнахме със собствени сили да изчистваме задълженията към ферибота за целта предприех няколко мерки. Прехвърлих екипажите, които се водиха към БМФ под щата на общинската фирма „Белфери“, с което спестих около 125 000 лева за година. Съкратени бяха 2 бройки от щата. Започнахме икономия на горивата, когато фериботът не работи да изагасяхме двигателите, сложихме и камери. По този начин успяхме да се сместим в бюджета, който отпуска държавата - 1 182 000 лева", каза още кметът Желязко Петров.
По отношение на чуждите инвестиции в град Белослав Петров съобщи, че ще има две големи инвестиции. По думите му единият проект е за изграждането на Логистичен център Варна. Той ще бъде разположен на 220 декара, ще има и 2 кейови места. Предвижда се още изграждането на контейнеров терминал за разтоварване на контейнери, складова площ и терминал за разтоварване на пшеница.
Инвестицията е много голяма и ще се разкрият работни места, каза още кметът на Белослав. Втората голяма инвестиция е за строителство на газов терминал. Той ще бъде на територия от 120 декара. По думите на Петров и двата проекта са съгласувани на всички инстанции и имат пълна проектна готовност. Кметът добави, че очаква до есента те да започнат своята реализация.

Днес+