DSC_4552

DSC_4552

Филми от Кан и Берлин на "София филм фест на брега"

То се организира от "Арт фест", сдружение "На брега" и с финансовата подкрепа на Община Бургас. Тазгодишното му издание е в памет на журналистката Йорданка Ингилизова, която бе инициатор и основен двигател на бургаското издание на фестивала.

Фестът в Бургас ще бъде открит с прожекцията на документалния филм "Витоша" на режисьора Любомир Младенов. Тази лента ще се завърти на откриването и на фестивала майка в столицата.

"Вие сте късметлии, защото в Бургас ще бъдат показани 20% от филмите от миналогодишното издание на фестивала в Кан, 10% от филмите, отличети в Берлин тази година, един носител на "Оскар" и един филм - номиниран за "Оскар", каза на пресконференция днес Стефан Китанов - директор на "София филм фест".

"И тази година община Бургас застава зад фестивала и го подкрепя, както е правила и досега", каза зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева.

В програмата на фестивала са включени заглавията "Смърт на човек от Балканите" на Мирослав Момчилович, Сърбия, "Чистилище" на Йешим Устаоглу, Турция, "Отвъд хълмовете" на Кристиан Мунджиу, Румъния (с две награди от Кан - за сценарий и за най-добра актриса на Кристина Флутур и Козмина Стратан), "Любов" на Михаел Ханеке (с награда "Оскар" 2013 г. за най-добър чуждоезиков филм, носител на "Златна палма" от Кан), "Ангелският дял" на Кен Лоуч, "Снежанка" на Пабло Бергер, Испания, "Хичкок" на Саша Джервази, "Епизод от живота на събирача на желязо" на Данис Танович и други.

Безплатно ще бъде показан "Табу" на Мигел Гомеш. Филмът е с номинация за награда "ЛУКС" на Еворпейския парламент за 2012 година.

Другият български филм, който ще бъде завъртян в общинското кино "АБ" е "Джулай" на Кирил Станков.

12 късометражни филма ще бъдат включени в програмата на фестивала.

И тази година публиката ще гласува за своя филм, който ще получи статуетка "Сребриста чайка". Журито с председател Христо Димитров - Хиндо също ще определи своя фаворит.

Билетите за фестивала ще бъдат пуснати в продажба от следващата седмица. Те са на цени от 7 лева и 5 лева за пенсионери и учащи. Картите ще струват 60 (с 10 билета) и 100 (20 билета) лева. Прожекциите ще бъдат в общинското кино "АБ", което се намира в драматичен театър "Адриана Будевска".

Снимка Лина Главинова