Финландският посланик ще защитава сънародниците си от посегателства

Тя ще обсъди проблемите с местните власти и туроператори на север и на юг от Бургас. Визитата й по морето започна със среща с областния управител на Бургас Константин Гребенаров. Дипломатът бе придружаван от Красимир Ганчев - почетен консул на Финландия в България и капитан Никифор Герчев от Почетното консулство.

 

Н. Пр. Таря Лайтиайнен сподели, че по време на пътя, наближавайки Бургас е била приятно изненадана от вида на обширните площи с насаждения – лозя, череши, праскови и ябълки, гледка, каквато на север, в нейната родина, не може да се види.

Тя пое ангажимент, пред сънародниците си, да разпространява  неоспоримия факт, че по своите исторически ценности България е на 3-то място след Гърция и Италия, че най-древните градове се намират в нашата област и са под защита на ЮНЕСКО, но според нея – за това трябва да подготвим информация и рекламни материали и да ги популяризираме в съответните държави.

В края на визитата областният управител изказа благодарността си пред посланика на Финландия, че страната й винаги е подкрепяла България в усилията й да се присъедини към ЕС. Страната ни бе поканена за преговори при първото председателство на ЕС от Финландия през 1999г., а при второто през 2006 г. бе потвърдено присъединяването ни.