Фирмите във Варна ще чистят снега цяла нощ , по които се движи градския транспорт, вече се почистват от специализираната техника и се обработват с пясък и луга. Целта е да се гарантира проходимостта на улиците след 17.00 часа, когато приключва работният ден и варненци започват да се прибират в домовете си, съобщават от пресцентъра на общината.

През нощта температурата във Варна ще достигне – 4 градуса и се очакват заледявания. Според прогнозите снеговалежът ще спре в обедните часове на петъчния ден. Почистващата техника на трите фирми „Хидрострой” АД, "Инжстройинженеринг" ЕООД и "Зебра Стимекс" ООД ще работи през цялата нощ. Община Варна контролира движението и работата на всички специализирани снегопочистващи автомобили на фирмите както с GPS-системата, така и посредством дежурни мобилни екипи. 

От следобедните часове на разположение на районните кметове е предоставена малогабаритна техника, която се ангажира със снегопочистването на междублоковите пространства и малките улици. По-усложнената пътна обстановка между кв. "Аспарухово" и местностите "Боровец" и "Черноморец" се преодолява с помощта на допълнително специализирана техника и автомобили. Всички пътища на територията на общината са проходими. Няма данни за аварии по електропреносната и водоснабдителната мрежи. Е.ОН и ВиК разполагат с дежурни екипи, които са готови да действат при аварийни ситуации. 

Училищата на територията на община Варна са снабдени с гориво и има създадени благоприятни условия за нормален учебен процес. Детските градини и детските ясли също разполагат с достатъчно гориво.

С достатъчно гориво за отопление разполагат и социалните заведения в община Варна. Бездомниците в града са настанени още преди 10 дни на топло – 34-ма в СУПЦ "Анастасия д-р Железкова", 17 – в католическата църква и 15 деца и младежи в дом "Гаврош". 

Градският транспорт във Варна функционира при зимни условия. Транспортните фирми имат готовност да заменят съчленените автобуси с единични, които гарантират по-добра проходимост при зимни условия. 

Фирмите по сметопочистването са се ангажирали с поддръжката на спиркозаслоните и подлезите в града. С поддръжка на проходимостта по централния площад „Независимост” се е ангажирала фирма "Титан". Работата по снегопочистването ще продължи през цялата нощ, за да се гарантира нормалното функциониране на града утре сутринта.

 

 

Днес+