Фолклорен концерт в Несебър за Деня на Тракия

 

В три последователни сцени, присъстващите проследиха как тракийските семейства са напуснали родните си места, и след дълго странстване са се установили в Егейска Македония; как са били прогонени от там и са пристигнали в България; как са се заселели в Благоевград, но част от тях са чули за Несебър и за последен път са тръгнал на път, за да изживеят живота си в старинния град и неговите покрайнини. В спектакъла бяха представени трудностите и премеждията праз които са преминали тракийците, седенките, на които са се събирали да отпият глътка вино и песните, които са пеели на тези сбирки. В последната сцена участниците в концерта показаха пред гостите, как са се веселели, пели и танцували техните прародители.

В основата на целия спектакъл беше възрастна жена, която разказва на внучето си историята на нейните родители, защото според нея, децата трябва да познават корените си, трябва да познават миналото си, за да могат да изживеят пълноценно настоящето и бъдещето си.  И за да бъде още по-нагледен разказът, ФФ "Българка" и ансамбъл "Слънчев бряг" артистично го изиграха и направиха публиката съпричастна с историята на тракийците.

В края на спектакъла кметът на община Несебър Николай Димитров, поздрави участниците и не скри очарованието си от видяното. "Докато гледах обичаите и начина на живот на тракийците се замислих в каква хармония и разбирателство са живели тези хора. Пожелавам на себе си и на всички вас да съумеем и ние да последваме примера на предците си, да живеем в разбирателство, да се обединяваме във всичко и да не забравяме, че преди всичко сме хора" - бяха част от думите на градоначалника.