Френска телевизия снима станцията в Бургас

Във филма тя ще бъде представена като пример за добра европейска практика за опазване водите на Черно море.

 

"Франс 3" е вторият по големина държавен френски телевизионен канал, част от  медийната група France Télévisions. Филмът за Бургас ще бъде излъчен в рамките на  седмично предаване за Европа, представящо разнообразни теми от различни европейски страни. Бургас е избран да бъде фокус на продукцията, след като екип на френската телевизия разбира за модерната пречиствателна станция, изградена преди по-малко от година тук по проект, финансиран със средства от предприсъединителните фондове на ЕС. Те решават, че ПОСВ – "Меден рудник" е добър пример за това, как местните и държавните власти, заедно с европейските институции работят успешно за опазването на околната среда.

Координаторът на проекта Виолета Недева от МОСВ, инж. Маслев от ВиК – Бургас, представители на Община Бургас и на фирмата-изпълнител на обекта, показаха на телевизионерите модерните съоръжения за пречистване на отпадъчни води и разказаха  подробно за проекта и реалните ползи от него за Бургас и опазването на околната среда в региона.

Новата ПСОВ беше официално открита през месец март 2010 г. Тя е изградена по Проект "Събиране и пречистване на отпадъчните води на к-с "Меден рудник" - гр. Бургас, България", финансиран по програма ИСПА, Мярка 2002 BG 16 P PE 009. Стойността й е 6.5 млн. евро, част от които са държавно съфинансиране. Сегашният капацитет на станцията е да обслужва 45 000 жители. В момента Община Бургас подготвя проект за разширение на ПОСВ – "Меден рудник", за да може тя да отговори на непрекъснато растящите нужди на най-големия бургаски жилищен комплекс.