Галериите излизат извън средновековните църкви в Несебър зам.-министъра на културата Тодор Чобанов. Той пристигна в Несебър, за да се срещне с жителите и да разясни стратегията за развитието на старата част на града.

 

Общината има амбицията да развива културния туризъм и като част от него ще бъде т.нар. "Духовен път". Той ще включва четири църкви в Стария град, които ще бъдат посещавани от туристи на цената на един закупен билет. За да стане това факт обаче, църквите трябва да бъдат реставрирани, нещо което не е правено от 70-те години на миналия век.

След като отпадна забраната общини, стопанисващи паметници на културата, да кандидатстват за финансиране по оперативните програми, община Несебър депозира и първия проект по ОП "Регионално развитие" мярка 3-1. Намеренията са с осигурените 2 200 000 лева да бъдат реставрирани 2 от старите църкви и да се разработи туристически маршрут "Духовен път". Общината работи и по проекти за реставрация и на още няколко църкви, с което маршрутът ще бъде удължен. Финансиране ще се търси и директно от Брюксел, част от парите е възможно да осигури Норвежкото правителство. След като църквите вече няма да са картинни галерии, те ще се върнат към изконната си функция да бъдат храмове, което ще даде възможност и за развитието на религиозен и сватбен туризъм.  Очаква се  до 2012 г. планът да бъде приет.