ГЕРБ иска спешни мерки за шапа в Странджа народен представител и член на парламентарната комисия по земеделието и храните Стоян Гюзелев на среща с ресорния министър Мирослав Найденов. Повод за предложението на депутата от ГЕРБ бе поредният случай на заразяване с шап в махала Кирово на община Средец. В резултат там във вторник (22 март) започна умъртвяването на 143 животни, отглеждани в отдалечено стопанство. "Агенцията по безопасност на храните ще умъртви тези 143 животни и ще обезщети стопанина им, но в 3-километровата зона наоколо има още над 600 глави различни видове добитък, които също са застрашени", каза Гюзелев.

 

Гюзелев поясни, че идеята за създаване на работна група е била обсъдена на среща в понеделник (21 март) при областния управител на Бургас Константин Гребенаров. На нея са присъствали петима от народните представители на ГЕРБ в града и 40 животновъди от района на Малко Търново. "Голямата цел на тази работна група трябва да е с европейски средства да се изработи програма за опазване на животновъдството в Странджа", допълни той.

Министър Найденов благодари за идеята и обеща, че ще възложи да се започне работа по създаването на експертен екип. "Все пак искам да ви информирам и че докато съществува проблем с шапа в Турция, където има над 1000 огнища на заразяване, нашите усилия за комплексно справяне с проблема може и да се окажат напразни", каза той.