ГЕРБ: Кметът на Созопол затваря градини, ще икономисва пари в принудителна "Пролетна ваканция". Кметската заповед касае ОДЗ "Здравец" (там има 80 деца и детска ясла с 25 деца), ЦДГ "Снежанка" (50деца) в Созопол и ЦДГ "Делфинче" (60 деца) в Черноморец. Тези градини остават затворени за посещения в периода 30 март - 8 април (в този период е ученическата ваканция, но досега тя никога не е включвала и детските градини). Като мотив при вземането на решението си кмета е посочил - спестяване на средства от общинския бюджет.

 

За успокоение на близо 200 семейства остават да работят две дежурни групи с по един възпитател. По Закона за народната просвета, обаче, дежурните групи не могат да поемат повече от 26 деца и е задължително да бъдат обслужвани от двама възпитатели.

"По какъв принцип ще бъдат избирани децата, които да посещават дежурните групи и какво ще правят останалите родители, чиито деца няма да попаднат в тях?", питат от ГЕРБ Созопол. От местната структура на партията в града са възмутени от решението на кмета Панайот Рейзи да затвори градините.

Герберите в Созопол считат за абсурден мотива на кмета на Община Созопол, че по този начин ще се икономисат средства.

"Графикът на учебното време и ваканциите, одобрен от Министъра на образованието, младежта и науката се отнася само за училищата, като детските градини и ясли не са предмет  на този график. В тази връзка считаме, че е недопустимо, който и да е финансов орган, било то и община, да използва наличието на ваканция при учениците  като повод в "Пролетна ваканция" да излязат и децата от детските градини.

Детските градини и яслите са отворени всеки работен ден, за да могат родителите да ходят на работа.

В тази връзка се питаме, дали и работодателите ще пуснат в "Пролетна ваканция" родителите, за да гледат оставените вкъщи деца, имайки в предвид, че по закон, план - графиците за отпуски на работещите са отдавна изготвени?

Редно е от община Созопол да знаят, че РИО Бургас - институция отговорна за провеждането на обучение и възпитание в детските градини е необходимо да бъде уведомена, когато някой неоправдано  реши да преструктурира програмата и начина за обучение на децата", се казва в позицията на ГЕРБ Созопол разпространена тази сутрин до медиите.

От партията припомниха на ръководстовото на общината, че дори в условия на грипна епидемия детските градини и яслите продължаваха да работят със "засилен филтър" на посещение, средства за провеждането на който бяха осигурени от държавата, точно за да не се стигне до ситуации, в които на родителите да се налага да търсят странична помощ за отглеждането на децата си.

От партията считат, че е недопустимо когато няма инциденти и обстоятелства, които да нарушават стабилитета на възпитателния процес в детските градини, някой еднолично да взима решение за затварянето им, пък било то и кмет на община.

"Ние от ПП ГЕРБ Созопол също живеем в община Созопол и виждаме пищните тържества по повод "Първа пролет", поляти с традиционните марково вино и кебапчета, осигурени от "недостатъчния бюджет" на "бедната ни" община. Остава въпросът обаче, кой ще се грижи за децата ни, докато общината икономисва пари от социална политика и образователна инфраструктура?", се казва още в позицията на ГЕРБ Созопол.