ГЕРБ ще спасява Стария Несебър да не излезе от списъка на ЮНЕСКО Съдбата му ще се решава на заседание на организацията, насрочено за 26 юли. "Един проект за делфинариум на територията на историческото градче би го поставил в сериозен риск. Идеята от страна на дружеството ("Феста холдинг" б.а.) да се строи делфинариум там е изключително неразумна. Със сигурност в Несебър има достатъчно други места, където това може да се случи. Надявам се участниците в казуса да разберат, че едно разумно и отговорно решение от тяхна страна ще е в полза не само на региона", се казва в официално становище на Димитър Бойчев - областен лидер на ГЕРБ и депутат от Бургаски многомандатен избирателен район разпространено до медиите.

Старият Несебър е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1983 година. Вече веднъж го грозеше опасността той да бъде изваден от списъка на световното културно наследство. За щастие тази заплаха се размина. Сега отново се заговори, че това може да стане факт.

"Позицията ми за защитим Стария Несебър е консултирана с Министерството на културата, където също са много обезпокоени за бъдещето на историческото ни наследство в Несебър. Заедно със зам.-министър д-р Тодор Чобанов от месеци работим по изготвянето на план за управление на Стария Несебър. Провели сме и срещи с местните хора и сме обсъждали сериозността на проблема. Надявам се жителите в Стария град да се съгласят с факта, че стойността на техния имот не е в надграждането на няколко нови етажа, а в специалния статус на града и възможностите, които той предоставя", се казва още в становището на Димитър Бойчев.