ГЕРБ: Трябва план за управление на Стария Несебър пред ръководството на общината.

Само по този начин могат да се решат проблемите на Стария град. Безстопанствеността, незаинтересоваността да се опази културния резерват, липсата на ясни правила за строителство, натрупани през последните десет години, доведоха до конкретните съдебни решения за събарянето на 7 къщи в Стария град. Те са факт. Очаква се от РДНСК до края на месеца да пристъпят към принудителното им събаряне в случай на отказ на собствениците им за доброволното им премахване. Около 60 констативни протокола за незаконни строежи в Стария град са в съда и чакат също решения.

 

"Като управляваща днес партия не можем да върнем времето назад, когато проблемите са били натрупвани, а обещанията от местната власт и институциите за издаване на необходимите строителни разрешителни не са били изпълнени, а хората са останали излъгани. Днес държавата предприема тези стъпки, тъй като хаотичното строителство е на път да извади културния резерват от Списъка на ЮНЕСКО", коментира ситуацията областният ръководител на ПП ГЕРБ-Бургас и народен представител Димитър Бойчев.

"От ПП ГЕРБ-Несебър още веднъж се обръщаме към управляващите в Община Несебър за спешното изготвяне на плана. Единствено и само по този начин ще се регламентира строителната, търговската и рекламната дейност в Стария град. Нееднократно сме заявявали, че безразборното строителство, хаотичната търговия с китайски стоки не повишават  привлекателността на историческия  резерват, а обратно. Именно културните ценности на Стария град, неговата автентичност са причината да идват все повече туристи, да акостират повече пасажерски лайнери. Платежоспособността на туристите се влияе също от по-горе споменатите фактори. По тази причина от ПП ГЕРБ Несебър сме апелирали многократно новото строителство в Стария град да се сведе до минимум. Когато има такова, то на всяка цена трябва да бъде извършвано при спазване на законите и пълно съобразяване с архитектурния и културен облик", смята общинският ръководител на ПП ГЕРБ-Несебър Златко Димитров.

Ние от ПП ГЕРБ-Несебър още веднъж припомняме за разговорите между пристижната фондация "Левентис" със  зам.-министъра на културата Тодор Чобанов и народения представител Димитър Бойчев. От неправителствената организация обещават до 2 милиона лева за реставрация и реновиране на културните ценности при положение, че бъде приет план за управление на Стария град. След дебатите за проблемите в Стария град стана ясно, че именно общината трябва да предприеме стъпката по изготвяне ясни правила за търговията, строителството и рекламата. Те трябва да бъдат заложени в плана за управление на Стария град.