Гласуват и по интернет за паметник на Петя Дубарова

Той се организира от община Бургас, която ще финансира и изграждането на паметника.

 

Желание за участие в конкурса са заявили 48 автора. До крайната дата за получаване са изпратени 25 проекта на 24 скулптора. Петима от творците са от Бургас. Макети на техните идеи, как виждат образа на Петя, са изложени в залата на художествената галерия "Петко Задгорски". До 27-ми януари всеки бургазлия ще може да гласува за този проект, който най-много му е харесал. Гласуването става чрез попълване на анкетен лист в галерията или по интернет на страницата на дом-музей "Петя Дубарова".

"Вече сме убедили български общности в САЩ, Германия и Гърция, да се включат в гласуването", каза Елица Дубарова - уредник на дома-музей. Събраните гласове ще имат важна роля при определяне на първите три проекта от журито, което ще заседава на 27-ми и 28-ми януари. В комисията по избора участва и майката на Петя - Мария Дубарова. "Видях проектите 2 пъти. Имам на сърце как трябва да изглежда паметника на Петя", каза тя.

След като бъде одобрен проекта, ще се премине към неговата реализация. "Имаме и уверението от фирми, които желаят да помогнат със средства изграждането на паметника", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Монументът ще се издига на най-високото място в Морската градина. Той ще заключва триъгълника, който образуват паметниците на Пушкин и Христо Фотев.