Глобиха с 27 272 лева станцията в Сънито

Санкцията е по предложение на РИОСВ Бургас в резултат на извършена проверка през юли. Към момента са извършени 13 проверки и са взети 11 проби от отпадни води. Възобновена е санкцията на локалната пречиствателна станция на хотелски комплекс "Лазурно море" в село Лозенец в размер на 47 лева.  Проверките с пробовземания продължават и при несъотвествия с нормите ще бъдат налагани нови и актуализирани действащи текущи месечни санкции и на други обекти.

103 обекта са проверени от експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас през юли. Те са дали 24 предписания за отстраняване на установени нередности и са съставили пет акта за констратирани нарушения по Закона за защитените територии.  Четири от актовете са за навлизане с автомобили в резерват Ропотамо, а един - за нарушение на режима на природна забележителност Пясъчни дюни между къмпинг "Градина" и къмпинг "Златна рибка". Извършена е и проверка за спазване на режима на природна забележителност Пясъчни дюни край къмпинг "Каваци".

18 са приетите сигнали от граждани на зеления телефон на инспекцията. През месец юли беше издадена заповед на директора на РИОСВ за 24-часови дежурства на експертите от отдел "Опазване чистотата на въздуха" съвместно с Гражданска защита за при постъпване на сигнали на тел. 112. Осем такива сигнала бяха проверени, направените на място измервания са отчели нулеви стойности. Дежурствата ще продължат и през месец август. Три са сигналите за замърсяване с отпадъчни води, два от тях не отговарят на истината. По предписание на РИОСВ, след сигнал, една тръба на перално стопанство в к.к. Слънчев бряг е запечатана, за да се предотварати възможността за нерегламентирано отвеждане на непречистени води от нея. Няколко са сигналите за предполагаемо "нефтено петно" в района на Бургаския плаж, същото е било забелязано в няколко поредни дни край Аркутино и Китен. Заключението на експертите е, че няма замърсяване с нефтопродукт, а предполагаемата причина за появата на "петното" е цъфтеж на водорасли.

Постъпленията от текущи месечни санкции за месец юли са 93 776 лева, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ Бургас.