Глобяват шофьорите за износени гуми и неизправни чистачки

От 9-ти до 20-ти ноември и през целия зимен период ще се извършва засилен контрол с налагане на санкции по Закона за движението по пътищата.

 

За износени гуми водачите ще заплащат глоба от 50 лева. За неизправни светлини в зависимост от това, дали създават опасност за движението водачите ще заплащат глоба от 20 до 150 лева. За неизправни чистачки санкцията е 20 лева. За липса на светлоотразителна сигнализация – 50 лева, за липса на вериги против буксуване на обозначени от КАТ места глобата е от 20 лева. Глобата за липсата на вериги, когато има изрично полицейско разпореждане, е от 100-200 лева и е възможно лишаване от право на управление до шестмесечен срок.

По време на акцията ще продължи активният контрол за сключена застраховка "Гражданска отговорност", а контролните органи на КАТ ще изготвят предписание към общините и кметствата за подобряване на уличното осветление.

В техническите центрове на Съюза на българските автомобилисти, който е един от официалните вносители на автомобили в България, водачите могат да получат безплатни консултации по подготовката на автомобилите за движение през зимата.