Гого Найденов със същата болест като китайския вожд Мао Дзъдун

Изпънителят от "Фамилия Тоника" продължава рехабилитацията си в балнеохотел "Поморие".

Лекари у нас поставиха на певеца диогнозата амиотрофична латерална склероза (АЛС). Преди няколко месеца той пътува до Белгия и Германия, за да разбере какви са възможностите за лечение. Докато Гого търсеше лек, неговите колеги направиха два благотворителни концерта в Бургас и София. Целта бе да се наберат средства за неговото лечение. В дарителските му сметки постъпиха и значителни суми от хора с различна професия и финансови възможности. Благодарение на тяхната подкрепа Гого и съпругата му Ева заминаха за Израел, където престояха 2 месеца.

"Израел е социална държава и е модел за медицинско обслужване. Бях на лечение в болницата "Тел Ашумер" в Тел Авив. С Ева се шегувахме, че тя е голяма, колкото Айтос. Еднодневният престой там струва $ 1000. За да пестим пари се настанихме в мотел в района на болницата и всеки ден с линейка ни вземаха за рехабилитацията", разказа Гого Найденов. "Имахме невероятния късмет да видим как се правят опитите за откриване на лекарство, което да лекува тази болест (АЛС). Засега лекарите не могат да разберат кое го причинява. Надявам се обаче скоро да успеят и Гого да се излекува", сподели Ева. Тя е заснела с камера процедурите, които са правени на Гого, за да може по тях да продължи възстановяването му тук.

По време на престоя си в Тел Авив певецът е бил подложен на всекидневни процедури. Болестта му засега не е лечима, но с рехабилитацията и вземането на лекарството реотек се спира процеса и състоянието се стабилизира.

Гого вече ходи с помощта на патерици и мечтае един ден отново да стъпи на сцената и да пее. "Тоника" е действаща група и тя продължава да работи. Това е нашият живот и аз се чувствам отговорен за колегите, които в един момент спряха да пеят заради мен", признава Гого Найденов. И споделя, че болестта го е накарала да преосмисли живота си. Всеки ден той води своята борба със страшната болест. Спокойствието е съществена част от процеса на възстановяване.

"Това, което се случи с мен, подкрепата, която получих от толкова много хора и от медиите не е признание за Гого, а за моите колеги от "Домино", "Тоника СВ" и "Тоника" и песните, които сме направили и изпяли през годините. Затова искам да благодаря на всички", каза Гого Найденов. По негово желание половината от сумата (общият брой е 60 000 лева б.а.) събрана на благотворителния концерт в негова подкрепа в София е дарена за лечението на Миро от "Мери бойс бенд" и на Петър Гюзелев от "Щурците".

Гого продължава рехабилитацията си в Поморие. През това време една от стаите в дома им в Айтос се преустроява във физкултурен салон, където той да тренира ежедневно. Той е подал документите си в болницата "Адаса" в Израел, където се правят експериментални лечения на хора, страдащи от АЛС. Документите му са изпратени и в Китай, където също провеждат такова лечение.

Амиотрофичната латерална склероза е наречена още "Еврейската болест", защото годишно в Израел от нея се разболяват 600 души. Възстановяването е строго индивидуално при всеки. Много малко са и тези, които успяват да се подложат на експериментално лечение. Гого Найденов се надавя, че ще го приемат в клиниката в Израел или Китай и за него ще има изцеление. Тази страшна болест не е подминала и китайския вожд Мао Дзъдун - създател на китайската комунистическа партия.