"Градски транспорт" Варна в стачна готовност увеличение на основната заплата и 0,3% намаление на заплащането за прослужено време. На практика при заплата от 600 лева, увеличението ще е с 15 лева, а намалението за шофьор с 25 годишен трудов стаж, ще е с около 80 лева, каза Тянко Георгиев, председател на синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в дружеството. Служителите на транспортната фирма обаче одобряват единодушно увеличаването на ваучерите за храна от 40 на 60 лева.

 

На 17 ноември синдикатите започват преговори с ръководството. Новият колективен трудов договор трябва да влезе в сила от 1 декември. Ако обаче не се стигне до споразумение, ще остане да действа старият договор, което обезсмисля стачните действия, каза прокуристът на „Градски транспорт“ Веселин Михайлов. По негови данни, дружеството е с наследена загуба от над 1 милион лева, които постепенно се компенсират чрез сключване на по-изгодни договори за доставка на горива и резервни части. 

Михайлов съобщи, че от влизането си в длъжност от юни досега е уволнил 10 работници за кражба на гориво, дисциплината сред служителите е на по-добро ниво, предвижда се и подобряване на организацията в сервиза за ремонти на автобусите.
Ръководството на "Градски транспорт" не е било поканено общото събрание.

 

 

Днес+