Граничен полицай провали морска разходка на 150 туристи Туристите обаче не са били допуснати до пристанището с мотива, че това е гранична зона и в момента на рейд там има 2 лайнера. Те напразно са чакали в автобусите и се наложило да бъдат върнати обратно в хотелите.

Разходките в залива се организират от туроператорските фирми, които правят записванията и наемат за целта пасажерски корабчета. Еднодневният воаяж е с включен обяд, аниматорската програма и се заплаща предварително. "От 8 години возим групи и всяко лято се намира по един служител, който да провали пътуване. Днес обаче чашата преля. Заради провалената екскурзия с колегите търпим загуби за близо 10 000 лева", каза пред репортер на Chernomorie-bg Георги Каръков - собственик на две яхти. Преди началото на сезона той и колегите му са говорили с ръководството на Гранична полиция и са получили уверението, че няма да има проблем с организираните пътувания за чужденците.

В началото на лятото на пристанището в Несебър се открива сезонен ГКПП, заради пасажерските кораби, които акостират тук. За да се качат на яхтите за разходка, туристите трябва да минат през митническата зона. От началото на сезона не е имало проблем до тази сутрин. "От Пристанищна администрация ни разрешават, а от Гранична полиция - не. Не виждам, какъв е проблемът, след като ние също плащаме цена за наем на кея, както и пасажерска такса от 1,20 лева за всеки турист, който се качи на наше корабче", недоумява Каръков.

Туроператорските фирми ще върнат парите на записаните за морската разходка днес туристи. Загубите обаче си остават за сметка на собствениците на моторните лодки. Те заплашиха, че ако това се повтори ще блокират пристанището и няма да позволят на чужденците да се върнат на лайнерите, с които пътуват.