Хакери атакуват фирма за изработка на сайтове

около 05.00 часа на 4 ноември в основния сайт на фирмата.

 

От него те са влезли и в сайтовете, изработени за клиентите й. Свалили са и са изтрили цялата налична информация. Неправомерно е проникнато и в електронната пощенска кутия на управителят на  фирмата, откъдето е била източена важна информация и сменена паролата за достъп.

Хакерската атака е осъществена от домашни  адреси, разположени в Бургас и Айтос. На 11 ноември служителите от Териториално звено "Борба с организираната престъпност" - Бургас са претърсили и иззели от частен дом, намиращ се на бургаската улица "Георги Сава Раковски", обитаван от 29-годишния Т.С. два преносими компютъра, флаш памет и безжичен рутер, а от частен дом, намиращ се на айтоската улица "Димо Шайков", обитаван от 24-годишния Н.М. - стационарен компютър, преносим компютър и две флаш памети.

Двамата задържани са работели в бургаската фирма, чийто основен сайт и сайтовете, разработени за клиентите й са били блокирани за около 6-7 часа. При отваряне на който и да е от «хакнатите» сайтове на компютърния екран на черен фон се появява човешки череп, под който вместо кръстосани кости е имало две тесли – на екрана се изписвали и два псевдонима. В иззетите три преносими и един стационарен компютри, както и в трите флаш памети, се очаква да бъде открита информацията от основния сайт на бургаската фирма, тази от сайтовете на клиентите й, както и данни от електронната пощенска кутия на управителят на  фирмата.

По случая е образувано досъдебно производство.