Инспектори хванаха работещи без договори в туризма Това ще става по време на денонощния контрол, извършван от трите институции на летище Бургас. Срещата бе по инициатива на туроператорите, които предложиха техните представители на летище-Бургас преди посрещането на туристите сами да предоставят исканата от приходната администрация информация в разкрития на аеропорта офис на НАП-Бургас. Туроператорите приветстваха този вид непрекъснат контрол, декларираха активно сътрудничество и изразиха мнение, че по този начин се минимизира и присъствието на лица, които извършват туроператорска дейност, но на практика нямат необходимите документи за този вид дейност.

 

"Още с първите дни на нашето 24-часово присъствие установихме редица нарушения – лица без трудови договори, опити за предоставяне на невярна информация и в отделни случаи откази за подаване на данни", коментира директорът на дирекция "Контрол" в ТД на НАП-Бургас Пенка Жекова.

Директорът на НАП-Бургас Румен Шарпов бе категоричен, че контролът ще продължи през целия летен активен туристически сезон и изрази задоволство от факта, че големите туроператори са подкрепили тази инициатива на приходната администрация, която цели твърдо противопоставяне на опитите за укриване на доходи и данъци в сферата на туризма.

По време на срещата стана ясно, че Инспекцията по труда вече е изискала трудовите договори на лицата, които оперират на летище Бургас, а от Комисията по защита на потребителите започват проверки на хотелите, където са настанени туристите. Открити са места за настаняване, които изобщо не са категоризирани, както и хотели, които работят  без да разполагат със задължителния регистър за настаняване.

От НАП-Бургас съобщиха, че вече са в ход  активни проверки по Южното Черноморие за спазване на данъчното и осигурително законодателство.