Снежен Рейкявик днес. Снимка MARTIN HOLVIK / NRK

Снежен Рейкявик днес. Снимка MARTIN HOLVIK / NRK

Исландия стана първата държава, която тества най-голям брой на милион жители за корона вирус. Тестват се и хора без никакви симптоми, за да открият потенциални заразени. Норвегия се подготвя за същото.

Това е една от темите в медиите в Норвегия тези дни. За това ни разказа бургазлийката Марта фон дер Уе, която от 11 години живее в норвежкия град Берген. Специално за читателите на "Черноморие" тя следи новинарските емисии там.

Училищата в Норвегия ще останат затворени и след Великден

1 020 са регистрираните случаи на заразени с корона вирус в Исландия, като смъртните случаи са 2. Населението на страната е 360 390 жители.

В същото време над 300 са регистрираните смъртни случая в Иран след разпространена фалшива новина, че метанолът е лек за корона вируса, пишат медиите в Норвегия. Според фалшивата новина разпространена в социалните медии, метанолът прочиствал отделителната система. Над 1000 души са болни в следствие на прием на метанол.

Метанолът е силно отровен. Известен е още като метилов алкохол или дървесен спирт. Това е най-елементарният алкохол. Симптомите при употребата му са - повдигане, болки в корема и главоболие, проблеми със зрението. Може да доведе и до ослепяване, кома, спиране на дишането и на сърцето, може да доведе и до смърт.

Понеже алкохолът е забранен в Иран, много от местните си правят спиртни напитки сами, понякога и с метанол.

Населението на Ислямска република Иран е 81,16 милиона жители. Броят на заболелите от корона вирус е 38 309. Новите случаи са 2 901, а смъртните вече са 2 640 души.

И в Унгария правителството на Виктор Орбан взема драстични мерки, за да се справи с разпространението на корона вируса. В продължение на две седмици унгарците ще могат да напускат домовете си само по работа или при неотложни случаи, което е в съответствие с действията на много други европейски страни.

Хората на възраст над 65 г. ще могат да посещават хранителните магазини и аптеките само между 09,00 часа и обяд. По време на тези часове хората на под 65-годишна възраст не могат да пазаруват.

Населението на Унгария е 9 772 756. Броят на заболелите от корона вирус там е 408 души. Новите случаи от последното денонощие са 65, а смъртните случаи вече са 13.

В световен мащаб болните от корона вирус вече са 683 694. От два дни водач в черната класация е САЩ с 123 828. Новите случаи от последните 24 часа са 250.

В Ню Йорк има хора, които приемат пандемията като ваканция  

В Турция забраниха пътуването между градовете