Малките комети, които са част от обществения транспорт в Берген, все още пътуват. Снимки Марта фон дер Уе

Малките комети, които са част от обществения транспорт в Берген, все още пътуват. Снимки Марта фон дер Уе

Училищата, университетите и детските градини в Норвегия ще останат затворени и след Великден (тази година в католическия свят той се пада на 13-ти април б.а.). Това са обявили на специална конференция (на 24-ти март б.а.) министърът на здравеопазването на Норвегия Бент Хойе и министър-председателят Ерна Сулберг. Правителството удължава срока на мерките в борбата с корона вируса. Това разказа пред "Черноморие" бургазлийката Марта фон дер Уе, която от 11 години живее в норвежкия град Берген.

Репортери на сайта ни продължават да се свързват с бургазлии, които живеят в различни европейски страни, за да споделят как правителството и институциите се борят с разпространението на корона вируса. Чрез техните разкази и снимки даваме възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва в тези насели места, където живеят, не само бургазлии, но и българи от различни точки на страната. 

В Норвегия бе обявено извънредно положение на 13-ти март. В този ден това направи и Народното събрание на България. До този момент в страната броят на заразените с корова вирус вече е 3 034, като новите случаи са 168. Починалите са 16, в критично състояние са 57 души, а оздравелите са 6.

В Норвегия с извънредно положение, децата учат дистанционно

"Правителството препоръчва всички които имат възможност да работят от вкъщи. Удължаването на мерките от 12-ти март се дължи на добрия ефект, който ограниченията са показали досега. На рестрикциите се дължи вероятно фактът, че броят на заразените в Норвегия нараства равномерно с по около 200 човека на ден, а не изведнъж с много", разказва Марта. Това дава възможност на болниците и медицинския персонал да се подготвят за приемане и лечение на пациенти заразени с корона вируса, без в същото време да лишават от грижа всички останали пациенти и болни, и без да се претоварват здравните заведения.

"По този начин, ако развитието на заболяването продължи да е такова, много от тези, които скоро ще се нуждаят от интензивно лечение, ще го получат", обеща здравният министър. Въпреки това, мерките остават същите и ново преразглеждане е неоходимо да бъде направено в следващите седмици, за да се потвърди този положителн ефект.

Много доброволци с медицинско образование, въпреки че в момента не работят в сферата на здравеопазването, се включват да помагат в болниците. Норвежки медии информират, че на 10 000 жители в Норвегия има само 180 медицински сестри в момента. Затова претоварване на системата не е желателно. Въпреки, че броят не е голям, за сравнение броят медицински персонал на 10 000 жители в страни като Етиопия, Танзания и Уганда е от четири до осем човека.

За огромно съжаление на всички норвежци срока на забраната да се пътува до вилите им също се удължава. Така една от най-обичаните традиции да се прекарва Великден в планината, няма да се спази тази година.

"Министърът на здравеопазването призова хората да се подготвят, не само за една различна пролет, но и за различен национален празник на страната, който е на 17-ти май", разказа още Марта.

На въпрос на журналист, какво ще каже на онези, които са очаквали с нетърпение Великденската ваканция, за да я прекарат на вилата си, министър-председателя  на Норвегия отговорил шеговито: "Снабдете се с много семейни игри и си представяйте, че сте на вилата, но си останете вкъщи".

Разходките с лодки също не са разрешени до 13-ти април.

Малките комети, които са част от обществения транспорт в Берген, все още работят. Но в столицата на Норвегия - Осло, където е най-голям броят на заболелите, транспортът е намален с 15%.

Правителството на UK праща SMS - Остани си вкъщи

В разгара на пандемията с корона вирус, българин избра да остане в UK

В Белгия яслите са отворени, освободените от работа с помощи за безработица

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Във Великобритания затварят училища от днес, отменят концерти

Тъжен и празен е днес Париж

В UK ограничиха покупките на храни, правителството с първи мерки

От Тенерифе до Бургас в разгара на пандемията от корона вирус

Галерия