Италиански автори показват митология и действителност

Скулптурите и фотографиите на двамата италианци са подредени в залата на Дружеството на художниците на улица "Александровска" №22. Арт събитието се организира от Община Бургас със съдействието на Италианския културен институт в София, Дружество на художниците – Бургас, почетния консул на Тоскана за България адвокат Алесандро Бузони и е под патронажа на посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Бенацо.

 

Творбите на Алба Гонзалес съчетават трите основни теми, които я вълнуват през целия й творчески път - любовта, драмата и иронията. В скулптурите й има елементи от митологията, умело съчетани с действителността. Авторката работи предимно с бронз и мрамор. "Оставам свързана с класиката и същевременно ми прави впечатление всичко, което се случва около нас", сподели пред репортер на Chernomorie-bg Алба Гонзалес. Една от скулптурите й съчевата в себе си вечната борба между доброто и злото като за целта Алба е изваяла от мрамора символа на злото - змията и този на мира - птичката. В "Кентавърът на войната" са вплетени митология, история и действителност. На гърба на кентавъра е изваяна маймуната - от която е произлязъл човека според теорията на Дарвин, която държи в ръка череп. "Вместо да вървим напред и да еволюираме обаче ние, хората унищожаваме себе си и света", обяснява идеята за творбата си Алба Гонзалес.

Скулптурите й се допълват блестящо с фотографиите на Лука Бракали, правни в различни точки на света. Чрез тях той отправя своето послание - да се спаси красотата, която ни заобикаля. На това той акцентира и в последната си книга "SOS планета Земя". "Опитвам се използвайки контрастни цветове и геометрична композиция да привлека окото на зрителя към субекта - мястото, което снимам и показвам", обясни Бракали. Често пъти фотосите му се получават само от едно щракване на апарата. Фотографът проучва мястото, където ще снима, светлината и особеностите на терена преди да отиде там. "Затова един залез - едно щракване. Няма как да направиш повече от един кадър в някои случаи", признава той. Италианецът е враг на фотошопа и предпочита естествената красота в работите си. Най-голямо впечатление му е направил Северният полюс, където е работил при -53 градуса. За да стигне до тази точка се е придвижвал на ски. Признава, че генетично заложеното му ДНК го води към всяко следващо място.

Една от фотографиите му ще остане непоказана в Бургас. Причината е, че беше повредена по време на окачванете й днес. Авторът реагира доста емоционално, когато платното падна на паркета и поиска да му бъдат заплатени нанесените щети. Една негова фотография струва 1 500 евро. Той настоя галерията да плати щетата от застраховката. Залата на Дружеството на художниците обаче няма застраховка. "И друг пък се случва да стане инцидент при вдигане на изложбата. Ще видим каква е щетата и ще се опитаме да я компенсираме", каза председателят на Дружеството на художниците Георги Динев.

Членове на дружеството са поканени да покажат своите картини в обща изложба в Тоскана. Поканата е отправена от почетния консул на България в Италия Алесандро Бузони като за целта той им е осигурил галерия.