Иван Бахчеванов с голямата награда от "Приятели но морето" Те могат да бъдат видяни до средата на септември.

4-ма бургазлии получиха награди от "Приятели на морето". Биеналето се организира от община Бургас и Дружеството на художниците в града.

Председателят на журито - художникът Стоян Цанев връчи приза на колегата си Иван Бахчеванов в категорията "Живопис". Живописното платно на Бахчеванов е интересно с това, че е картина с четири лица. Според завъртането на платното се променя и композицонния замисъл на автора. Той признава, че от години рисува така - събирайки няколко теми в една рамка.

Дарина Пеева получи признание за своята графична творба. Призът за скуптура отиде при Свилен Костадинов от Пловдив. Наградата за млад автор е за Анелия Николова от Бургас. Наградата на Община Бургас е поделена между Чавдар Петров от Видин за живописната му творба и Траяна Панайотова от Бургас за скуптурата й.

 

Над 160 автори от цялата страна изпратиха свои произведения за биеналето "Приятели на морето". Жури с председател Стоян Цанев и членове - Надежда Кутева, Стоимен Стоилов, Милко Божков, Цветослав Христов-Цупи, Георги Динев, Кольо Кехайов, Иван Бахчеванов и Георги Петров оценяваше живописните платна, графиките и скулптурите. В комисията влиза и зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева. След двудневно заседание журито допусна до участие 119 автори, представящи живописни творби, 23 графици и 19 скулптора.

Това е четвъртото издание на "Приятели на морето" след неговото възстановяване.