Иван Узунов рисува със страст и сърце Погледнеш ли веднъж картините на Узунов не знаеш кое първо е приковало вниманието ти - творбата или рамката. Ако живопистта е изразила идеята на автора, то рамката е оставила онзи отпечатък, който я завършва и я прави цялостна. Художникът сам изработва рамките си като използва най-често липа, череша. Това обяснява така: "Профилите не стоят добре на картините ми. Не обичам точните рамки. Искам те да участват в композицията, а не да са затварящ елемент. Затова ги изработвам сам, защото мекотата на дървото звучи топло".

Авторът признава, че не се замисля, когато рисува. Зарежда се с нови идеи от всяко пътуване, а те не са едно и две. От 1990 година работи и в Италия, където е изографисал няколко храма. Признава, че не можеш да се срешнеш с италианската живопис и да не се изкушиш. Но през вековете изкуството не се е променило значително. "То е затворен кръг. Основните принципи са същите, композирането също, цветовата гама...", обяснява Узунов.

Той е доцент във факултета по изобразително изкуство във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" във Велико Търново. "Опитвам се да бъда честен със студентите си и да им кажа, че е трудно да правят стойностни неща и да мислят, че ще му е лесно да се реализира", обясни Иван Узунов.

Художникът рисува в ателието си в Самоводене до Велико Търново. Използва класическа смесена техника, както и акрил. Често прибягва и до пръстити си, за да нанася щрих.