Ивайло Зартов остава в ареста Срещу него е повдигнато обвинение за присвояване на голяма сума пари предназначени за изграждането на ваканционно селище "Инглиш вилидж", средствата за което са осигурени от руски инвеститори.

Разследванието е започнало преди четири години и в хода му е остановено, че са присвоени 3 399 712 лева. Според прокурора по делото - Любомир Петров - задържания трябва да остане в ареста, тъй като имало основание, че може да се укрие. В три от случаите, когато е изпращан призовчик да му предаде призовката, той не е бил открит на посочения адрес. Това дава основание на прокурора да смята, че ако остане на свобода Зартов може да извърши и други престъпления. Той е и променил местоживеенето си без да информира за това органите.

В хода на делото стана ясно, че бизнесмена има присъда от съд в Чехия отпреди 10 години. Тя е била за издърпване на чанта и бягство. Присъдата е поставено задочно и е 6 месеца условно в 18 месеца изпитателен срок. По българското законодателство обаче следва Зартов да е реабилитиран за това си деяние.

"Няма посочени конкретни доказателства за извършено престъпление. Има само посочени суми и години. Не знам за какво точно обвинение става въпрос", каза в съдебната зала адвокатът на обвиняемия Станимир Петров. Според него клиентът му не е нарушил закона и не е затруднил призоваването си в съда.

"От 2009-та година насам следователите са ми звънели по телефона и винаги съм идвал. Необяснимо е, защо сега е изпратен призовкар, за да приложи документи, че не са ме намерили на посочения адрес. Това дело е между мажоритарния собственик Генадий Кутков и миноритарните  - моето семейство. Трябва да се направи оценка на активите и да се разделят, както е по закон, когато се разпада едно ООД. За мажоритарния собственик е по-изгодно да бъда изгонен и нищо да не получа. Не разбирам, защо делото е от частен характер, а не търговско", каза в съда Ивайло Зартов. Според него било необяснимо с какво задържането му помагало на делото и защо паричната му гаранция от 5 000 лева била заменена със "задържане под стража". "Част от съдебната система е въвлечена в делото", заяви още той.

"Не е справедливо да остана зад решетките", коментира адвокатът му.