Избират нови съдебни заседатели в Несебър с мандат от 5 години

 

Обновяването на състава на съдебните заседатели се налага поради изтичане на мандата на предишните. Новите съдебни заседатели се избират за срок от пет години, считано от 1 януари 2010.

Условията, на които трябва да отговаря всеки един от  кандидатите са: да е дееспособен български гражданин, на възраст от 21 до ненавършени 70 години; да се ползва с добро име в обществото; да не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията.

Съдебният заседател не е съдия, но е равностоен член на състава, разглеждащ и решаващ делата. Като част от съдебния състав съдебният заседател има еднакви права със съдиите /запознаване с делото и доказателствата по него, разпит на свидетели и страни, запознаване със заключението на експертите и т.н./ и равен глас с тях. Съдебните заседатели участват в разглеждане на наказателни дела за престъпления, за които се предвижда повече от пет години лишаване от свобода.

Желаещият да бъдат избран подава писмена молба с изразено съгласие да бъде съдебен заседател към Районен съд-Несебър, с посочване на ЕГН, адрес, образователен ценз, професия и телефон,придружена от: автобиография, копие от акт за раждане, документ,удостоверяващ българско гражданство/копие от личната карта/, копие от диплома за завършено образование;свидетелство за съдимост (за съдебен заседател) – оригинал; документ за педагогическа специалност /ако са педагози/, мнение на председателя на Районен съд-Несебър за работата им, ако кандидатите вече са били съдебни заседатели.

Документите се представят в запечатен плик до Комисията за изготвяне на предложение за избор на съдебни заседатели в деловодството на Общинския съвет-Несебър до 02.12.2009 г. в 17:00 часа.

Максим Момчилов