Решенията са взети на днешното заседание на Светия синод. Снимка Архив Черноморие-бг

Решенията са взети на днешното заседание на Светия синод. Снимка Архив Черноморие-бг

Изборът за Сливенски митрополит ще бъде на 19-ти май (трета Неделя след Пасха – на свети мироносици, свети свещеномъченик Патрикий, епископ Брусенски и свети мъченик Калуф Египтянин). Това реши на днешното си заседание Светият синод. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, трябва да организира епархийски избор за нов митрополит на 19-ти май, а на 26-ти май (четвърта Неделя след Пасха – на Разслабления, свети апостол Карп, свети мъченик Георги Софийски, най-нови) митрополитете ще трябва да изберат един от двамата, посочени от епархийските избиратели.

Това напрактика е вторият избор за Сливенски митрополит, който митрополит Йоан ще организира тази година. След като организирания от него избор на 18-ти февруари бе касиран от Светия синод на 24-ти февруари, ще има нов избор.

Дядо Йоан определи като опит касирания вот, за какво се договори с дядо Николай?

На 30-ти юни ще бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов Български патриарх. Това решене също бе взето на днешното заседание на Синода.

Да се изпрати Окръжно до епархийските митрополити за подготовка и провеждане на избори на делегати за Патриаршеския избирателен събор в епархиите на 2-ри юни 2024 година (5 Неделя след Пасха – на Самарянката, свети Никифор изповедник, патриарх Константинополски, преподобен мъченик Еразъм Охридски).  

На 20 юни т.г. да бъде свикано нарочно заседание на Светия синод на основание чл. 45, ал. 1 от Устава на Българската Православна църква - БП, на което да бъдат избрани трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията по чл. 40 от УБПЦ-БП.

Врачанският митрополит Григорий бе избран за временен наместник на овдовялата Софияска митрополия и на Светия синод до избора на нов български патриарх. Решението бе взето на днешното заседание на Синода. Той ще трябва да организира избора за митрополит.

Врачанският митрополит Григорий става временен наместник на Синода