Kiril3

Kiril3

Издирват златните кръстове на дядо Кирил починалия митрополит, съобщава nakratko.bg. Дядо Кирил наистина е имал колекция от кръстове от благороден метал, обсипани със скъпоценни камъни, но неговите приближени свещеници коментираха, че никой не държи в дома си такива ценни вещи. Настолната му библия е най-обикновена, а ако има такава със златен обков или с други драгоценности, тя е заключена с другите скъпи вещи в касата или дори в банков сейф, предполагат те. Що се отнася до иконите уникати, има няколко по-малки в работния му кабинет, както и в личните му покои, а останалите подарени са изложени в катедралата и са пред очите на всички. Последният ценен подарък, който митрополит Кирил получи, беше от руския патриарх Кирил. Той изпрати през февруари тежък кръст от чисто злато и панагия (нагръдна икона с ювелирна украса), изработена от разтопен малахит.

Трима са претендентите за временен наместник на мястото на удавилия се миналия вторник Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Един от тях ще бъде избран на извънредно заседание на Светия синод в четвъртък, съобщиха от Синодалната палата вчера. Спешната сбирка на архиереите се налага, след като варненските свещеници и православната общественост там дадоха як отпор на Врачанския митрополит Калиник, излъчен от синодалните старци да върти делата на епархията до избор на титуляр.
Сливенският Йоаникий, Неврокопският Натанаил и Доростолския (Силистренски) Амвросий са тримата, от които синодалите ни трябва да изберат един за временно изпълняващ длъжността. Основната задача на временния наместник е да организира и проведе епархийски избори за нов митрополит. Кандидатите ще бъдат спуснати на избирателите от синода, който на свой ред ще избира от списък с 18 епископи без катедра.
В четвъртък се очаква и врачанският митрополит Калиник да внесе официално оставката си като и.д. на покойния дядо Кирил, след като хората в епархията скочиха срещу него. Още в деня на погребението той обяви, че се оттегля, но от четвъртък до сега в синодалната канцелария все още няма депозирана негова оставка.