Изложба учи как да пестим енергията

Инициативата е на Българска Фондация Биоразнообразие и се реализира със съдействието на Община Бургас и дирекцията на природен парк "Странджа".

Модулите нагледно демонстрират на посетителите различни методи как да пестят енергия в дома си, как се прави ток, как с помощта на соларно зарядно устройство може да заредите телефона си в планината, каква изолация да направите ако ви предстои да строите къща и др.  Целта на изложбата е да провокира посетителите да се замислят върху това как и колко всеки един от нас замърсява околната среда, дори и чрез нещата, които си похапва… В зарзаватчийницата "Всеки километър" посетителят може да провери от къде са пристигнали всички плодове и зеленчуци и колко километра са пропътували до Бургас. За да ги превозят, различните транспортни средства замърсяват въздуха и по този начин влияят на промените в климата… Затова нашият съвет е – "яжте" по-малко километри, купувайте плодове и зеленчуци, произведени в България, регулирайте климата на планетата! Посетителите ги очакват и други изненади.

Изложбата е дело на Андриана Андреева от Българска Фондация Биоразнообразие и е създадена в рамките на проект на сдружение "Златна Странджа" от Малко Търново, с подкрепата на фондация "ЕкоОбщност". Изложбата е пътуваща и вече 2 години обикаля страната. В Бургас гостува за втори път и ще остане в галерията до 24 септември.