Изпълнители от 5 до 75 години пеят в памет на Константин Ташев и 20 години от смъртта на композитора.

 

"Община Бургас подкрепи инициативите на ИК "Маестро Константин Ташев". Радостно е, че паметта и името на маестро Ташев се отбелязва по достойнство. Целта на концерта е да популяризира неговото дело. Тази инициатива доказва, че когато има едно добро партньорство, нещата могат да се случват", каза на пресконференция днес зам.-кметът по култура на община Бургас Йорданка Ананиева по повод предстоящия концерт. Той е част от програмата, посветена на двете годишнини на композитора и се реализира с финансовата подкрепа на община Бургас.

"Едно от ценните неща е младото поколение, което не познава творчеството на Константин Ташев е да се докосне до музиката му", каза още Йорданка Ананиева.

В концерта ще участват: Младежка филхармония "Бургас" с диригент Левон Манукян, хор "Милка Стоева" с диригенти Светла Стоева и Лили Бедросян, смесен хор "Странджанска зеленика" с диригент Ани Петкова, вокална формация при ЦДГ "Златното ключе" с ръководител Мария Червенкова, вокална група "5-те сезона" с ръководител Стефан Диомов, Найден Бороджиев, Ани Маркова, Даяна Георгиева,- Надежда Стойчева и инструменталистите: Игнат Нанков – цигулка и Илонка Влахова- пиано. Водещи на концерта ще бъдат актьорите: Любомир Добрев и Аглика Бояджиева. Режисьор на спектакъла е Румен Велев.

На концерта ще прозвучат "Ехо от залива", "Любов необяснима", "Светът е чудесен" и други. Част от песните ще влязат в репертоара на Младежка филхармония "Бургас".

Предстои да излезе от печет и книгата, посветена на маестрото, написана от съпругата му Венета Ташева под редакторството на Недялко Йорданов. Работното й заглавие е "Живот по ноти".

За реализацията на концерта финансова подкрепа оказват областният управител Константин Кребенаров, областният председател на ГЕРБ Бургас Димитър Бойчев, общинският председател на ГЕРБ Иван Вълков.

Своята подкрепа за спектакъла дадоха и бургаското издателство "Либра скорп", което изработи безвъзмездно афишите и Дружеството на журналистите и кореспондентите.