DSC_0235

DSC_0235

Джем Улусой заменя Бургас с Анкара след 2 години пребиваване в Бургас, в турската столица.

"Бургас свързвам с хубавото време, с разходките в Приморския парк и със запознаството ми с много хора", сподели пред репортер на "Черноморие-бг" Улусой, минути след като направи прощалната си  визита с областния управител Пламен Маринов.
На изпроводяк губернаторът го дари с почетния знак на Бургаска област. А младият дипломат пък изненада държавното областно ръководство и присъстващите с подарък - луксозна кутия с баклава. "Сладко да хапнем и сладко да говорим", припомни поговорката турският дипломат при даването на вкусотията.
По време на прощалната си визита Джем Улусой не спести хвалебствията си, че поздравява встъпването в длъжност на Маринов, с който се познават от преди, както и зам.-областния управител на Бургас Юсеин Мехмед, който е от турски произход. "Виждам нашето сътрудничество като мост между взаимоотношенията между двете страни", каза той.
В 60-те минути на срещата между генералния консул Джем Улусой и областният Павел Маринов бяха припомнени досегашното добро сътрудничество между двета държави и респективно между Бургаска област и областите Къркларели и Одрин.
"Да се възползваме от сътрудничество досега. Да се създаде сдружение на българо-турския бизнес в Източната и Североизточната част на Бълггария и по-точно Източна България", предложи Джем Улусой.
Той поясни, че предвиденото за края на месеца посещение на турска делегация от Министерството на митниците и търговията се отлага за неопределено време. Предвижда се гостите от южната ни съседка заедно с колеги от Бургас и София да посетят КПП-тата на Малко Търново и Дерекьой. Целта е да се набележат мерки за модернизацията на пунктовете. Предстои много работа за довършването на пътя Малко Търново и турското КПП-е. Вече имало и идея турски  бизнесмени да построят завод за трактори в Бургас. Всички недовършени идеи и проекти, както и предстоящи, тепърва ще бъдат обект на съвместна работа между областната администрация и бъдещия генерален консул на Турция в Бургас. Все е още обаче не се знае кога новият дипломат ще заеме поста си в морския град.
Текст Божин Борисов