Писмото е входирано в ОбС и е качено в сайто на местния парламент

Писмото е входирано в ОбС и е качено в сайто на местния парламент

"Ние, жителите на Твърдица, категорично заявяваме, че не сме против хората, страдащи от деменция. Приветстваме намеренията на Община Бургас да прояви грижа към тях и да помогне на близките им. Но категорично възразяваме това да става зад гърба ни и без да се потьрси възможно решение, което да удовлетвори, както социалната услуга, така и социалната инфраструктура на селото, която е под всякаква критика. Прилагаме подписка с 203 подписа против изграждането на социална градина "Грижовник" в центьра на Твърдица, но не и против хората, които са болни!

Оставаме на разположение при желание на администрацията да проведе разговори с нас, относно селото и нуждите на неговите жители, в тьрсене на разумно решение на създалата се ситуация", така завършва писмото (виж снимките) на жителите на бургаското село Твърдица, което е входирано до кмета на Бургас Димитър Николов, до Общинския съвет, с копие до областния управител на област Бургас Пламен Янев.

Писмото е придружено с 203 подписа на жители на населеното място. Повод за него стана решение на Общинския съвет, взето на 22-ри февруари. Решението за превръщането на сградата на бившата детска градина в Твърдица в нова социална градина за възрастни хора "Грижовник" бе гласувано на извънредната сесия. Докладната записка е на кмета на община Бургас Димитър Николов. В нея той предлага следното:

"...предлагам да бъде свикано и насрочено извънредно заседание за  вземане на решение, с което се даде съгласие Община Бургас да кандидатства с проектно предложение по проект:"Красива България", мярка М02 "Подобряване на социалната инфраструктура", за нуждите на Домашен социален патронаж- социална услуга, предоставяна на общинско ниво. Срокът за подаване на проектното предложение е до 15.03.2024 година".

Социалната услуга вече се предлага в сграда на улица "Иван Богоров" №30 в Бургас. Капацитетът й обаче не е достатъчен, за да покрие нуждите на всички, които имат нужда от нея. Затова от Общинана са потърсили възможности за разширяването й.

Анонимна анкета за създаване на център за хора с деменция в Твърдица разбуни духовете

Анонимна анкета в една от групите на населото място във Фейсбук разбуни духовете.

"Останахме неприятно изненадани, че никой не ни е потьрсил, за да чуе и нашето мнение по въпроса. По време на предизборната кампания, която приключи преди няколко месеца, някои от вас, сега действащите общински съветници, при срещите си с нас споделиха, че предстои сградата на детската гадина, която от години се нуждае от авариен ремонт на покрива си, за да може да се използва, ще бъде обновена изцяло. В нея ще бъдат обзаведени кабинети с компютри и всякакви други чудеса, като изцяло ще бъде обновено и игрището в двора й. Мечтата на твърдичани е в нея да се приюти и читалището, пенсионерския клуб, кметството, както и да се обособят помещения за младежите от селото, които и до ден днешен няма къде да се събират. Вместо това да се случи, както многократно ни бе обещавано, ние научихме от медиите, че единствената представителна сграда в селото ще бъде използвана за социален проект, който няма отношение към нуждите на местните жители и селото. Още повече, в двора на бившата детска градина се намира единствената детска площадка, където играят тукашните деца и се провежда турнирът по борба "Никола Станчев". Разбираемо, реакцията на жителите на Твърдица е не само на изненада, но и на възмущение, че никой не потьрси и нашето мнение или поне надлежно да ни уведоми какво възнамерява бургаската администрация да прави в центьра на населеното място", пише още в писмото.

Кметът на Бургас: В Твърдица център за възрастни в деменция няма да има

Галерия