Кадети от Москва свирят пред Альоша

Московският музикален кадетски корпус е уникално по рода си средно общообразователно училище в Москва, създадено през 2003г. с решение на правителството. В момента там се обучават 370 момчета от 5 до 11 клас, на възраст от 10 до 17 години. Програмата на обучение на кадетите включва общообразователни предмети, задълбочено изучаване на чужди езици и информационни технологии, специализирано музикално образование, бални танци, етикет, шахмат. В училището са създадени три духови оркестра, в различна възрастова група, които нямат до момента аналог в Русия.

Възпитаниците  на Московския музикален кадетски корпус са откривали културната програма на "Дните на Русия", изявявали са се с гастроли в много градове в Италия, България,  Беларусия, представяли са Русия на  ХХХІІ -я Международен фестивал на военните духови оркестри във Франция. Репертоарът им е изключително богат и разнообразен – от класически и съвременни произведения на руски и чужди автори, през народни  руски мелодии, до филмова и тържествена музика.

Изявите пред българска публика  в предходни години на този изключително красив и атрактивен младежки оркестър са предизвиквали възхищение и радост сред публиката.

Кадетите и тази година са гости в Международния детски санаторно-оздравителен комплекс "Камчия", който се изгражда от администрацията на Москва на брега на Черно море, южно от Варна. Руски деца почиват в Камчия от няколко години, но от 2008  година се изпълнява амбициозна инвестиционна програма, която предвижда до 2011 година  да се изгради творческа, спортна и хотелска база за отдих с капацитет за 1200 души. През септември т.г. ще бъде открит комплекс "Радуга" като част от големия инвестиционен проект.

За престоя си от 15 юли до 5 август 2010г. кадетите ще изнесат няколко  концерти пред българска публика. Изпълненията им са изключително красиви и предизвикват възторга на публиката.

На 1 август от 19 часа московските кадети ще свирят на Амфитеатъра в Стария град на Несебър, а на 2 август в Поморие, в рамките на Седмица на морето.