Каменар въстана срещу ромите от "Максуда" , но и от "сърцето" на града, сами да си изградят къщи. За целта в Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти за 2011 г. са отредени общо 35 парцела, които са с площ средно по около 500 кв. м. Предвижа се с финансовата помощ на ЕС ромски фамилии от Каменар и "Максуда" да се сдобият там със собствен дом. Според изричното изискване на Европейската комисия обаче те трябва сами да изградят нискоетажните къщички с дворче.

Неотдавна министърът по управление на средствата от Евросъюза Томислав Дончев обясни, че с помощта на строителни техници и инженери ромите ще имат шанс със собствен труд да вдигнат сглобяеми къщи за семействата си. За проекта вече били заделени 10 млн. лв., но подробностите за участието в него се очаква да станат ясни до 3 месеца.

Проверка на "Черно море" показа, че и ромите, и българите от Каменар одобряват проекта, но са категорично против възможността той да доведе в селото някои от настоящите обитатели на "Максуда". Всички са убедени, че това ще породи напрежение и ще отприщи грандиозни конфликти. За да дадат израз на недоволството си, хората от селото са подели подписка. Тя тръгнала броени дни след като намеренията на кметската администрация бяха обявени на заседание на комисията по собственост и стопанство към Общинския съвет.

Инициаторите на подписката са българи. Тъкмо те са решили да защитят с акцията си етническия мир в своето село. Списъкът с имената стои в местния магазин за хранителни стоки и там от ръка на ръка вече е събрал подкрепата на над 170 души. Те нямат нищо против в селото да влязат пари от Евросъюза, които да подобрят условията на живот на местните жители, но отказват да допуснат в пределите на Каменар роми от "Максуда".

Погледнете какво е там. Истинска кочина. Ние не искаме и тук да бъде така. В "Максуда" има много наркомани, страшна престъпност. Ако някой от тамошните роми дойде в Каменар, конфликтите са неизбежни. Няма да има спокойствие в селото, категоричен е Иван Христов.

Ромите от Каменар са готови да се включат в градежа на къщи, където биха могли да свият семейно гнездо. Повечето от мъжете в селото имат стаж в строителството и нямат нищо против със собствен труд да се сдобият с дом.

От Европейската комисия пък са убедени, че ако ромите участват в изграждането на къщите си, у тях ще се развие чувство за собственост и стремеж да запазят дома си. Каменарските жители на свой ред уверяват, че биха били добри стопани на бъдещите сгради.

В селото по принцип има 138 общински къщи. Семействата, които живеят в тях, плащат наемите си и се опитват да поддържат нормални битови условия, коментира кметът на Каменар Светослав Райков. Има фамилии с по 12 - 13 деца, но по-младите семейства имат по 3 - 4 до 5 отрочета, на които се стараят да осигурят по-добър стандарт на живот.

 

 

Днес+