КАТ предупреждава: Карайте внимателно по празниците създават специфични рискова за възникване на тежки пътни злополуки. Основните рискови фактори са:

 

- Подценяване изискванията за адекватна подготовка на автомобилите за движение при зимни условия - движение с износени и неподходящи за сезона гуми, неефективни спирачки, неизправни светлини, светлоотразителна сигнализация, чистачки, устройства за измиване на предното и подгряване на задното стъкло и в резултат - лоша видимост за водача;
-  Намалено сцепление на гумите поради заледявания, снеговалежи, поледица или изнасяне на кал по пътното платно.
- Намалена на видимост от мъгла и движение на несигнализирани превозни средства – каруци, велосипеди.

- Интензивно движение на автомобили и пешеходци вечер, след настъпване на сумрака, в населените места и в близост до тях, в участъци с недостатъчно и липсващо осветление;

- Разнородни автомобилни потоци  /бързи и бавни автомобили/, образуване на колони,  което е причина за  значително увеличено напрежение у водачите и  предприемане на  висок брой  рискови изпреварвания;
- Приповдигнато настроение и склонност на водачите към компромиси и управление в нетрезво състояние;
- Управление на автомобили от неправоспособни и употребили алкохол шофьори, возещи младежки компании  и традиционна пасивност към големия риск от страна на техните спътници;
- Занижена бдителност и пасивност от родители и приятели, предоставящи на децата си възможност да управляват моторни превозни средства без правоспособност.

Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол в празничните нощи от водачи и пешеходци, е основна причина за поредица злополуки  с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.

За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, пътните полицаи ви съветват :

- Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, с цел -  избягване на върховото натоварване на пътищата. За предпочитане е да пътувате през светлата част от денонощието.
- Преди пътуването, прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините,  чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на стъклото с незамръзваща течност.
- Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг.
- Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
- Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството или компанията.
- Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще Ви притесни и ще Ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
- Преди  пътувания с автомобила (на гости или към заведение), предварително определете водач от компанията, който  ще ви вози, и със сигурност  ще остане трезвен през цялото време, до завръщането.
- Имайте предвид, че след употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис  и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако  сте склонен да направите това, както и да седнете зад волана, по-добре е  още преди да сте пил алкохол да предоставите ключовете на автомобила на съпругата или на човек, който не би допуснал това нарушение. 
- Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност Вашият неправоспособен син или дъщеря да ползват автомобила без разрешение.
- При движение в колона, не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява водача  в автомобила пред Вашия. При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили  и интензивно насрещно движение, не губете търпение и не изпреварвайте, докато не  възникне необходимата благоприятна ситуация  с добра видимост.
- При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното  напред е заето от автомобили.
- При попадане в задръстване, запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията.
- При шофиране по пътища със заледена и заснежена настилка шофирайте плавно, без рязко форсиране и намалявайте скоростта с помощта на двигателя, при включена предавка, почти без да използвате спирачките.
- При образуване на колона на автомагистрала, сте длъжни да не заемате аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и  снегопочистващи машини.
- Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци, някои от тях под въздействието на алкохола, както и деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.

- При движение по тъмно, намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини,  за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас.Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила.
- При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 166 за вземане на допълнителни мерки.
- В населено място и  близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.
- Не сядайте  зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване.  Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.
- Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това.
- Ако превозвате деца, законът Ви задължава да използвате обезопасителни системи  /столчета, седалки/. Не забравяйте, че преобладаваща част от загиналите и ранени деца при катастрофи са децата-пътници в автомобилите. Почти всички  пострадали деца не са били осигурени с обезопасителни системи.

От Пътна полиция пожелават на всички водачи приятно и безопасно пътуване по време на  коледните и новогодишни празници и предупреждават, че контролът по пътищата ще бъде строг и безкомпромисен.  Като част от завишения превантивен контрол в областта  и във връзка със зачестилите пътнотранспортни произшествия с пострадали пешеходци, продължават и засилените проверки на състоянието на гумите и техническата изправност на МПС,  както и контролът спрямо водачите – за недопускане управление на МПС от неправоспособни лица или  след употреба на алкохол.