От своя страна Димитър Николов очаква подкрепа за свои предложения. Снимка Архив Черноморие-Бг

От своя страна Димитър Николов очаква подкрепа за свои предложения. Снимка Архив Черноморие-Бг

Кметът на Бургас Димитър Николов подкрепи инициативата на група общински съветници, които искат по-чист въздух в Бургас и предложението им за извършване на замерване от независима лаборатория. Идеята е на партия "Движение България на гражадните" и зад нея застанаха независими съветници, както и техни колеги от НФСБ, СЕК и БСП. Те ще търсят подкрепа и на други членове на ОбС, за да провеждането на местен референдум за чистота на въздуха.

"Темата винаги е била чувствителна за града и аз от първата година като кмет съм настоявал за постоянен контрол от компетентните институции. Затова приемам всяка една инициатива по отношение на въздуха за положителна и благодаря на общинските съветници за това, че се присъединяват към усилията на Община Бургас. Изразяването на загриженост от страна на Общинския съвет ще направи позицията ни на местна власт още по-силна и пред българските, и пред международните компетентни институции", заяви Димитър Николов.

Според него недоверието на бургазлии към резултатите от съществуващите замервания на въздуха са факт. Ето защо той подкрепя изцяло идеята на общинските съветници за независимо замерване.

"Вече съм изпратил писмо до Министерството на околната среда и водите с искане специалистите да ни изпратят списък с лицензирани лаборатории на територията на ЕС. Очаквам общинският съвет да подкрепи финансирането на такова замерване, а комисията по екология да избере най-подходящата лаборатория", допълни още кметът на Бургас.

"Убеден съм в отговорността на всички представители на местната власт и знам, че няма да се допусне създаването на излишни страхове и необоснована паника в хората. Затова смятам, че всяко изследване ще повиши информираността и ще допринесе за по-голяма обективност по темата за въздуха на Бургас", каза още той.

Според Димитър Николов, местният парламент ще вземе решение дали да се проведе местен референдум, въпреки че няма бургазлия, който да отговори с "НЕ" на въпросите дали иска по-чист въздух в Бургас.

От своя страна кметът очаква подкрепа от съветниците и на няколко предложения, които вече е изпратил до МОСВ и до Комисията по екология в Народното събрание:

- Издаването и промените в комплексните разрешителни от МОСВ за предприятия на територията на съответната община да се одобряват със санкция на местния парламент с две трети мнозинство;

- Налаганите глоби на промишлените предприятия за неспазване на клаузи в комплексните разрешителни да постъпват в общинските бюджети, тъй като местните жители са потърпевши от тези нарушения;

- МОСВ да преразгледа отказа си на предложението на кмета на Община Бургас за промяна на комплексното разрешително на "Кроношпан" и преминаването им към 24-часов мониторинг на дейността.

- МОСВ да задължи "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Кроношпан" да осигурят информация от собствените си непрекъснати измервания на информационно електронно табло, достъпно за всички граждани.

ДБГ търси подкрепа от 11 съветници за референдум за по-чист въздух в Бургас