Кметът на Бургас издейства 82 242 лева за наводнената инфраструктура

Тогава, след незапомнено тежка зима, бяха наводнени бургаските квартали Долно Езерово и Лозово, както и няколко съставни селища.

 

Парите ще бъдат изразходени по следния начин - 20 520 лева за възстановяване на увредени участъци от пътната инфраструктура в село Рудник, 31 680 лева за възстановяване на увредени участъци от пътната инфраструктура в квартал "Лозово", 10 152 лева за възстановяване сградата на читалище "Просвета" в квартал "Долно Езерово", 19 890 лева за изплащане на техническия инвестиционен проект за отводняване на район СОМАТ, изготвен от Община Бургас.

Тази поредна помощ пристига в Бургас, благодарение настоятелността на кмета Димитър Николов и бързите действия на служителите от дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" при изготвяне на информационни форми, технически експертизи и снимков материал, доказващи нанесените от стихията щети. Благодарение на подробните досиета, изпратени до Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет, тя на три пъти отпусна на Бургас средства за различни видове целева помощ.

Веднъж бяха одобрени пари за подмяна на повредени битови уреди от първа необходимост – хладилници, перални машини и готварски печки.

Втори път бяха отпуснати 46 000 лева, разпределени между собствениците на 51 наводнени къщи в Долно Езерово и Лозово. Те бяха предназначени за закупуване на строителни материали и извършване на ремонти за възстановяване на  жилищата.

Третият транш са тези 82 242 лева, с които ще се ремонтират най-пострадалите пътни отсечки.