Кметът на Бургас против разделянето на три деца във връзка със случая. По решение на социалните - тригодишният Георги А. е настанен в дом за медико-социални грижи за деца "Вяра, Надежда и Любов" в Бургас на 13 декември 2010 година, тъй като майка му е оставила него и другите две деца без надзор в стая със запалена печка на твърдо гориво, когато възникнал пожар. На 21 февруари 2011 година със заповед за предоставяне на полицейска закрила за временно отглеждане в дома са настанени и неговите брат - двумесечният Божидар и сестра Вяра, на година и половина, отново с мотиви "оставени без надзор".

 

Според директора на ДМСГД д-р Пепа Ралчева трите деца, които  живеят заедно в дома от близо 2 месеца, се чувстват добре, привикнали са към условията и режима и се търсят за подкрепа в игрите, което изгражда нормални взаимоотношения помежду им като брат и сестра.

Със заповед от 29-и март т.г., издадена от дирекция "Социално подпомагане" Бургас е Георги трябва да бъде преместен в дома за деца лишени от родителски грижи "Щурче" в Средец.

"Недоумявам, как е възможно да бъдат разделени братя и сестри и настанени в различни социални домове. Преди бюрократичните норми, има и човешки и аз самият ще направя всичко възможно, за да накарам институциите да преразгледат несправедливото си решение", заяви кметът Димитър Николов.

След получаването на заповедта, директорът на дома д-р Пепа Ралчева изпраща жалба до дирекция "Социално подпомагане", с която настоява тя да бъде отменена. Ралчева се аргументира с изричен текст в националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България", според който "братята и сестрите трябва да се събират и отглеждат заедно", както и че "в никакъв случай деинституционализацията на дете да не включва преместване на деца от една специализирана институция в друга такава". "Считам за неоснователно преместването на Георги", посочва д-р Ралчева. Според нея, в интерес на детето е да бъде продължено отглеждането му заедно със сестра му и малкото им братче, което благоприятства тяхното психическо и физическо развитие.

В писмото до директора на "Социално подпомагане", Николов заявява: "Като кмет винаги съм се стремял да намеря решение и да приложа мярка, която е житейски справедлива и обоснована, съобразявайки закона. Не споделям чисто административния, бих казал бюрократичен подход в случаите, когато се касае за разрешаване на деликатните въпроси по отглеждането и възпитанието на децата. Как се постига осигуряване на най-добрия интерес на детето, след като се разделят братя и сестри?! За кого това е добре, за детето Георги, който трябва да бъде преместен в Средец или за по-малките му брат и сестра, които остават в ДМСГД – Бургас?  Принудителното разделяне на деца асоциирам с "време разделно" и не мога да окачествя като модерна, европейска практика", заявява още в писмото си Димитър Николов.

Той призовава директора на пегионална дирекция "Социално подпомагане" за решаване по справедлив начин на конкретния казус, както и за установяване на по-добър междуинституционален синхрон.