Кметът на Бургас се срещна с омбудсмана представи на вниманието на Димитър Николов няколко сигнали и жалби, отправени към него от бургаски организации на хора с увреждания. Кметът се ангажира да ги разгледа и обясни каква е общинската политика в този сектор.

 

Всички инфраструктурни проекти в Бургас вече се изпълняват с осигурен достъп за хора с увреждания. Скоро с европейски средства ще бъдат закупени 67 нови автобуса, изцяло адаптирани за техните нужди. Чрез услугата "Позвъни и се вози" бургаските хора с увреждания ползват 7 микробуса, които по заявка ги превозват до училище, работа, до културно или спортно събитие.

Тази година подлезите в града, които не са достъпни за трудноподвижни лица, ще бъдат дооборудвани. Хора с увреждания са назначени на работа и в общинската администрация, и в общински фирми. През 2011 г. са закупени още 140 пулта, чрез които граждани със зрителни увреждания могат да активират зумерите, монтирани на светофари и обществени сгради в Бургас (звукът им помага да се ориентират).

През последните 4 години Община Бургас разкри 15 нови социални услуги, сред които: Дневен център за възрастни, Център за настаняване от семеен тип, Спешен прием, Дневни центрове за деца – дневна и седмична грижа - 4, Център за социална рехабилитация и интеграция, Кризисен център, Център за превенция на насилието и престъпността, Защитени жилища – 2, Приемна грижа, Личен асистент, Обществени трапезарии.

В момента се изграждат Център за настаняване от семеен тип,  Център за временно настаняване, Центрове за социална рехабилитация и интеграция на възрастни – 2, Центрове за настаняване от семеен тип – 5.