Кметът на Царево e първият данъкоплатец

Кметът я изненада с торта с логото на общината, която тя ще сподели с пенсионерите в квартала. Данъците си днес побързаха да платят председателят на Общинския съвет Дечо Градев и шефката на данъчната служба Плумка Митрева.

 

Днес пред касите в данъчното се наредиха още много служители от общината и други граждани, предпочели да са сред първите, заплатили дължимите данъци и такси за 2010 г. Внеслите пълния размер на данъка до 30 април ползват и 5 % отстъпка. За данъка върху превозните средства също може да се ползва отстъпка, но дължимата сума трябва да се внесе до 31 март. За първите данъкоплатци имаше изненади.

Общинската администрация в Царево беше особено активна в края на миналата година. За да се увеличи събираемостта от стари задължения, се прибягна до помощта на съдия-изпълнител и само за два месеца бяха събрани около 300 хил. лв. стари и трудносъбираеми задължения. Отделно от това започнаха и първите описи на имоти на длъжници за данък "сгради" и такса "битови отпадъци", които нямат пари в банковите сметки, за да им бъдат удържани дължимите суми чрез запор. Така например в края на февруари бяха описани два имота на търговско дружество "Крисмав" ООД в Ахтопол, които ще бъдат изнесени на публична продан. С парите от продажбата общината възнамерява да заплати дълга си.

В близките дни общинската данъчна служба ще предаде на частен съдебен изпълнител около десет фирми, всяка със задължение към местния бюджет над 5 хил. лв.

Кметът сподели, че в трудни времена като днешните Община Царево е финансово стабилна и няма забавяния в заплащането на възнагражденията и социалните помощи. , редовно се плащат и консумативите за ток и вода. Поетапно от началото на годината започнали да постъпват и приходите в общинската хазна. Сега предстои осигуряване на средства за лятното преасфалтиране