Кметът на Царево търси подкрепа за общинските пристанища Кметът Петко Арнаудов оценява перспективите за развитие на яхтения и морския туризъм в двете пристанища, които могат да превърнат общината в популярна морска дестинация.

"Пристанището в Царево трябва да се развива като модерно яхтено, пътническо и рибарско, а на това в Ахтопол да се даде предимство за развитие на яхтен туризъм. Те ще бъдат общински и ще се експлоатират чрез общинското предприятие. Сега се стремим яхтеното пристанище да започне да носи и печалба. Към момента постъпленията от годишни пристанищни такси са 35 690 лева", каза Петко Арнаудов. Според него развитието на двете пристанища трябва да е приоритет на общината и да се осъществи със съдействието на държавата.

Царевското пристанище е най-евтино и вече привлича доста клиенти. В момента портът е пълен с яхти от различни краища на света, 6 от тях са на котва, 25 на кея, други 44 на брега и чакат да бъдат пуснати във вода. Дадени са 65 контроли и се очаква броят им до края на годината да достигне 200. През тази година в Царевското пристанище ще бъдат инвестирани 60 000 лева в изграждането на спортно-санитарен комплекс.

Кметът поиска от лидерите на парламентарно представените политически партии в общината БСП, "Атака", ГЕРБ, ДСБ и СДС да дадат становище за бъдещето на двете пристанища и да отговорят на три въпроса: как ще се отрази на развитието на общината придобиването на пристанищата Царево и Ахтопол и разкриването и функционирането на ГКПП и митница, подкрепят ли решението на Общинския съвет за  заплащането на такса от собствениците на плавателни съдове, или смятат, че на рибарите трябва да се предостави възможност за безвъзмездно ползване на общинската собственост. Ако е така, да посочат мотивите. В писмото си от 18 юни 2010 година Арнаудов пита лидерите на основните политически партии и за това подкрепят ли усилията на общината да привлече европейски пари за реконструкцията и модернизацията на рибарско пристанище "Мичурин". Царево има идеен проект и готовност да кандидатства по ОП "Рибарство и аквакултури".

До момента становище за бъдещата визия на общинските пристанища е дошло само от политическа партия "Атака". Лидерите на останалите основни политически партии в общината не са изразили позицията си. На 7 юли кметът Арнаудов им изпрати напомнящо писмо, с което отново ги кани да дадат и своята позиция за пристанищата.

В изразената позиция от лидера на общинската организация на "Атака" Тодор Гърланов се казва, че подкрепя всякакви усилия за просперитета на рибарството в града и общината, но предлага пристанищната такса за рибарите да е в минимален размер и задължително да отива в касата на рибарското сдружение, като средствата се използват за изграждане на съпътстващи постройки и рибна борса.

Таксите, които царевските рибари трябва да заплащат, предизвика недоволството им и протести. Рибарите не отстъпват в искането си да бъдат освободени от тях, което обаче общинската администрация не приема. Аргументът е, че общината заплаща на държавата такса в размер на 14 320 лева, от която 9 160 лева за частта, ползвана от риболовни плавателни съдове, и 5 160 лева за ползваната част от пристанището за обществен транспорт "Царево". "Склонни сме да помогнем на рибарите в Царево и да не заплащат такси за лодките си, това би било помощ в кризата, но тогава всички, които ползват общински имоти, ще искат подобна привилегия от нас", каза кметът.