Кметът на Несебър иска 2.5 млн. лева за пречиствателна станция

Искането е във връзка с принципа "Замърсителят плаща" и е точка 1 от проекта за дневен ред на заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 9 юли.

 

Принципът "Замърсителят плаща" означава, че замърсителят трябва да посрещне пълните разходи по осъществяване на мерките за публично общинско управление, за да се гарантира, че околната среда е в приемливо състояние. Предлаганата цена на ПСО - Несебър за битови отпадъци е определена на прага на социалната поносимост на населението на общината и е в размер на 30 на сто от стойността на депото, която е 8 183 919 лева. Строителството се планира за периода 2011/2012 година, като собственият принос за изграждането може да бъде разпределен в двете години или изцяло през 2012 година.

За да се започне това строителство обаче Министерството на околната среда и водите изисква решение на Общинския съвет, с което се приема или изменя годишният бюджет и даване на съгласие за получаване на кредит от определана банка или финансова институция.

Решението на съветниците е от особена важност за кандидатстване на Община Несебър по оперативна програма "Околна среда 2007-2013", предвид обстоятелството, че й предстои ПСО да стане нейна собственост.

Проектът за дневен ред включва 42 точки, между които утвърждаване мрежата на учебните и детски заведения за учебната 2010/2011 година. Новата мрежа предвижда 113 паралелки, като 36 от тях - 31,85 % са под норматива, в т.ч. - 4 слети. "Слятостта" се отнася изцяло за  паралелките в училището на Кошарица,където общият брой на учениците е 49.

Съветниците ще обсъдят и актуализация на капиталовата програма и програмата за управление и разпореждане с общинско имущество за 2010 година. Предмет на обсъждане ще бъде и предложението за авансово плащане на още 25 % от предвидената субсидия за спортните клубове.

Максим Момчилов