Кметът на Созопол остава без разрешително за оръжие за 3 години

Тримата са били задържани и отведени за разпит в РПУ Приморско. Освен Панайот Рейзи показания за случилото се са дали и Радостин Щерионов - полицай в РПУ Созопол и Петър Петров от село Веселие. И тримата са били задържани от горските. В момента на акцията кметът на Созопол е бил със сглобено и извадено от калъфа оръжие. Заради това престъпление само той ще се раздели с разрешителното си за срок от 3 години.
"Това деяние е сериозно нарушаване на закона. Свършили сме си работата без компромиси. Такива неща са се случвали и преди. Бракониерството и убиването на кошута е престъпление", каза директорът на Регионална дирекция по горите в Бургас Румен Желев.
За незаконния лов на дружинката ще й бъде наложена и глоба. Размерът на санкцията за незаконно убито животно е от 2000 до 5000 лева. Сумата се умножава по три т.е. за кошутата ще бъде наложена глоба от 15 000 лева.
За това деяние чл.237 от НПК предвижда лишаване от свобода до 1 година и глоба в размер от 100 до 300 лева, както и отнемане на разрешителното за оръжие. Пушките, с които са били тримата ловци в момента на задържането им са иззети.
"Всеки, който престъпи закона да се чувства застрашен. И преди е имало кметове, магистрати и гранични полицаи, които са били хващани да бракониерстват", добави Румен Желев.