DSC_6646

DSC_6646

Кметът на Созопол закъсня с 14 минути, аха да не подпише примирието с Несебър

- Месембрия и Аполония, бяха посрещнати от бог на виното Дионисий и от свитата му по стар обичай с червено вино. След това се качиха на файтони и потеглиха към Музея на солта, където ги чакаше домакина - кметът на Поморие Иван Алексиев заедно с областния управител на Бургас Константин Гребенаров.DSC_6521

Примирието между двете общини се преподписва всяка година. Поводът за него става 300-годишната война за солта на Ангхиало, днешно Поморие. Войната избухната преди 22 века, но не приключила с подписването на мирен договор между двете страни. Преди няколко години кметовете на Созопол и Несебър, с посредничеството на община Поморие, решиха да поправят тази историческа грешка и да преподписват примирието всяка година. Тази пролет това стана в Поморие.

"Закъснях за днешната церемония не случайно. Всяка година през пролетта Месембрия е затруднена финансово. Казах си - Дали да не ги нападна сега? Но моите съветници ми казаха да не го правя. Реших, че щом сами не сме готови да водим война с Месембрия, да дойда подпиша примирието", каза с чувство за хумор кметът на община Созопол Панайот Рейзи. Той не пропусна да отбележи, че миналата година Созопол подари остров на Несебър. DSC_6676Тази година им бяха приготвили икона на свети Йоан Кръстител и кутийка с фин созополски пясък с пожеланието, колкото са песъчинките в нея, толкова да са туристите в Несебър. "Може мощите на свети Йоан Кръстител да са с Созопол, но неговия дух е в Несебър и ние започваме реставрацията на едноименния храм в Стария град", каза кметът на община Несебър Николай Димитров. Колегата му - Рейзи му обеща да му даде частица от мощите на светеца, които да бъдат положени в олтара на едноименната църква в Стария Несебър.

От своя страна Николай Димитров бе приготвил подобаващи дарове - картина с изглед от Стария Несебър, книга за града (написана от родения в Созопол Божидар Димитров), една кирка, за да откриват нови мощи и връзка чироз приготвен със солта на Поморие.

Щедри подаръци имаше и за домакина на подписването на примиерите - Иван Алексиев. Той поздрави двамата си колеги, но им напомни, че солниците са на Поморие и това няма да се промени в бъдеще.

С шеговит тон продължи церемонията, която бе скрепена с подписите на двете страни и полята с качествено вино, произведено от лозята на Поморие.