Кметът на Царево разяснява плана за управление на "Странджа" Планът предстои да бъде разгледан на 30 ноември на заседание на Специализирания състав на Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ в МОСВ. На събранията бяха обсъдени ограниченията в ползването на територията и  възможностите за бъдещото икономическо развитие на района. С новото презониране в плана за управление на парка в действителност населените места, които попадат в границите му, напълно се консервират и пред тях не се откриват, каквито и да е перспективи за икономическо развитие. Развитието им се свежда до възстановяване на стари традиционни занаяти и развитие на нови рентабилни услуги, приоритетно развитие на туризма, горското и селското стопанство, производство на специфични местни продукти, развитие на лов и любителски риболов и др.

Участниците в срещите подкрепиха идеята за развитието на природен парк "Странджа", но изразиха солидарност с ръководството на общината, че планът за управлението му не е съобразен със зоните, предвидени за застрояване в актуализирания ОУП на Община Царево. Според тях в този си вид планът се превръща в спирачка за развитието на всички селища в парка, като на практика спира всякакви инвестиционни намерения в района. Тенденцията е населените места да се обрекат на пълен застой, а от това да последва нарастване на безработицата и засилване на миграцията на младите хора. Това пък ще застраши района от обезлюдяване. Хората поискаха да се чуе и тяхното мнение, а то е при подготвянето на такъв стратегически за района документ, какъвто е планът за управление на парка, да се търси разумният баланс между интереса на местното население и интереса на държавата.

Позицията си местните хора изразиха в декларации, които ще бъдат подписани от жителите на Ахтопол, Варвара и Синеморец и изпратени до ВЕЕС. В тях те заявяват своята решителност с всички законови средства да отстояват правата си за просперитета на населеното място и конституционното си право да управляват собствеността си.