Колекция на Климент Атанасов в основата на уникална нумизматична сбирка

Колекцията е откупена от фондация "Братя Бобокови", които са създали преди две години първия частен нумизматичен музей в Русе. Настоящата изложба с монети ще бъде открита тази вечер в музея в Бургас и ще гостува тук в продължение на 6 месеца.

Нумизматичната изложба показва 2010 антични монети сечени в Деултум (сегашен Дебелт). Те са показани по уникален начин във витрини и могат да бъдат разгледани с лупа. Монетите разказват историята на градовете. "Те са сечени по римски образец, с латински надписи. Деултум е най-онагледения античен град на територията на България чрез монетите, които са сечени по онова време", каза проф. Димитър Драганов директор на Нумизматичния музей в Русе.

"Крепостта Деултум е била един малък Рим в Тракия. Жителите й са били със статут на свободни римски граждани", допълни Цоня Дражева директор на Регионален бургаски музей.

Чрез оригинални монети и многобройни цветни постери са показани и коментирани храмовете на Деултум, иизключително впечатляващия градски фонтан, който е бил един уникален строеж за римските провинции в Тракия и Долна Мизия, уникални монетни типове, които никой град не притежавал, изобразените богове, персонификации и херои, изображения на императорите.

Изключително интересна е монета, която представя топографски ситуацията около района на Деултум чрез човешки образи и символи. Така например река Средецка е представена посредством речен бог и урна с изтичаща от нея вода, Мандренското езеро - чрез съд с широко устие, в който се влива водата от урната и т.на.

Основата на тази колекция е била притежания на Климент Атанасов и е събирана в продължение на години. "Климент предложи на общината да откупи тази колекция и така тя щеше да остане в града. Тогавашното ръководство в лицето на Йоан Костадинов обаче не е прояви интерес. Важно е, че все пак тази колекция попадна в правилните хора и сега можем да й се насладим", допълни Цоня Дражева.

Снимка Етелка Пирева