SAM_0716

SAM_0716

Колите в Бургас ще се движат с 30 км/ч

"Ванче Михайлов", "Стефан Стамболов", а втората е в комплекс "Меден рудник", квартал 20. Тези участъци влизат в т.нар. "градска зона с максимално разрешена скорост от 30 км/ч", която Община Бургас ще въведе през 2017 година. Това е заложено в проекта за бюджет на администрацията за следващата календарна година. Иновацията бе представена от кмета на Общината Димитър Николов и екипа му.

Зоната в "Братя Миладинови" е избрана заради концентрацията на голям брой пешеходци и автомобили там, на учебни заведения, детски градини, парк, детски и спортни площадки. В зоната ще бъде въведена нова организация на движението. Голяма част от съществуващите улици, които са с малки габарити ще станат еднопосочни, което ще даде възможност за обособяването на паркоместа от едната им страна. Освен ограничаването на скоростта, това ще даде възможност и за създаването на ред при паркирането.

В зоната в "Меден рудник", квартал 20, също са концентрирани училища, детски градини, спортни и детски площадки, закрит басейн. Зоната е избрана заради интензивното движение на хора и автомобили там.