Лаборатория на колела изследва въздуха в Бургас Проучването ще предостави информация за влиянието на замърсяването на бургаска територия. Получените данни ще послужат за определяне на местата, където да се разполага новата мобилна лаборатория, която ще следи за качеството на въздуха в общината.

В момента се изготвя тръжната документация за закупуването й. Община Бургас ще я придобие и пусне в експлоатация вероятно в средата на годината. Средствата за автоматичната станция са спечелени с проект по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Осигурени са 377 230 евро, от които 320 646 евро безвъзмездна фиансова помощ и 56 584 евро съфинансиране от общинския бюджет.

Изследването по метода "пасивни проби" е част от предвидените дейности по проекта. За да се следи денонощно качеството на атмосферния въздух, на територията на общината към момента действат 5 стационарни пункта за измерване и контрол, които са включени в Националната система за мониторинг на МОСВ. Те обаче не могат да обхванат цялата територия на град Бургас и съставните му селища. Когато влезе в употреба, новата мобилна станция ще бъде препозиционирана по жилищните комплекси на Бургас и някои съставни селища. По този начин ще се сглоби цялостна картина за фоновото замърсяване на въздуха в региона.

Станцията ще следи за нивото на следните замърсители: бензен, стирен, формалдехид, сероводород, азотни оксиди, серен диоксид, озон, фини прахови частици.

Проектът "Мобилна лаборатория за интегрирано управление и мониторинг на качеството на въздуха в Бургас" се изпълнява съвместно с Изпълнителна агенция за околна среда и Норвежки институт за изследване качеството на въздуха (NILU). Основната роля на норвежкия партньор е при провеждането на проучвания и анализи, разработване и прилагане на съвременна система за събиране на данни и изграждане на база данни, обучение на общински служители в материята на проекта.