Лекари се борят за живота на 32-годишен мъж, болен от свински грип

 

"Въпреки най-модерното антибиотично и антивирусно лечение и бързата реакция на лекарите, състоянието на мъжа се е влошило, тъй като късно е потърсил лекарска помощ", съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД доц. д-р Стефан Станчев.

В момента в реанимацията на бургаската болница се лекува и 36-годишната бременна пациентка, приета на 22-ри октомври във "Вътрешно отделение". Три дни по-късно е преместена в реанимацията. Състоянието й се е влошило, а плодът е починал. В момента тя е с тежък белодробен сепсис. Предстоят консултации със специалисти с оглед вземане на решение за по-нататъшни грижи и лечение.

Две жени, които са били в контакт с починалата от остра дихателна недостатъчност 33-годишна пациентка от Айтос, също с положителни проби за АН1N1, се лекуват успешно и са вън от опасност. Жените са в добро състояние.

Лекарите напомнят, че при първи симптоми на неразположение пациентите задължително трябва да търсят лекарска помощ, за да може да се реагира бързо и своевременно, а не да прибягват към самолечение, което може да доведе до риск за здравето им и усложнения.